Bieden op een woning: Hoe werkt het nou eigenlijk?
Je hebt lang gezocht en eindelijk is het moment daar; je hebt je droomhuis gevonden! Maar de vraag is nu; hoe ga jij er voor zorgen dat je het huis ook echt krijgt? Deze vraag kan er bij mensen voor zorgen dat ze letterlijk met de handen in het haar zitten. Heb ik de woning als ik de vraagprijs bied of moet ik 10, 20 of 30 duizend euro overbieden? Kunnen jullie mij hier als verkopend makelaar bij helpen?
Kortgezegd is het antwoord hierop “Nee”. Als verkopend makelaar behartigen wij de belangen van onze klant, in dit geval de verkopende partij. Als makelaar mag je dan niet ook nog advies geven aan de kopende partij. Dan heb je als makelaar twee petten op en dan is er sprake van belangenverstrengeling.
Inschrijfprocedure
Tijdens bezichtigingen krijgen wij, in deze overspannen markt, steeds de vraag wat kijkers op een woning moeten bieden en welke procedure we hanteren. Als verkopend makelaar kun je in dit geval alleen maar aangeven wat de eigenschappen van de betreffende woning zijn, de transactiecijfers toelichten die door de kijkende partij genoemd worden in verhouding tot de te verkopen woning en bijvoorbeeld hoeveel kijkers er komen. Aan de hand van deze zaken moet de geïnteresseerde dan zelf de afweging maken wat voor voorstel hij wil neerleggen.
In de meeste gevallen draait elke verkoop uit op een inschrijving. Bij iedere bezichtiging geven we aan wat de procedure gaat worden en voor welke datum een bieding binnen moet zijn. We geven aan waar een voorstel aan moet voldoen en dat de geïnteresseerden moeten aangeven of er bepaalde voorbehouden zijn, zoals bijvoorbeeld de voorkeur van aanvaarding.
Na sluiting van de inschrijving worden alle biedingen aan de verkopende partij doorgegeven en samen met de makelaar besproken. Alle biedingen worden tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk kiest de verkopende partij met welke partij zij verder gaan. De koper heeft ook altijd het recht om de woning te gunnen. Soms ontvangen wij heuse sollicitatiebrieven met uitgebreide motivaties binnen, dit vinden verkopers heel erg leuk; op deze manier krijgen zij een beeld van de mensen die door hun woning hebben gelopen en heel graag in hun huis willen wonen. Een mooie motivatie kan er soms voor zorgen dat de verkoper kiest om verder te gaan met een koper waar zij naar aanleiding van de motivatie een goed gevoel bij krijgt.
JIP als aankoop makelaar
Loop jij als woningzoeker nou vaak tegen het probleem aan dat je na een bezichtiging niet weet hoe je verder moet? Overweeg dan een aankoop makelaar in de hand te nemen. Deze helpt je tijdens het volledige aankooptraject. Van de start tot de begeleiding bij de eindinspectie en de levering bij de notaris. Een aankoop makelaar gaat niet alleen mee met je naar een bezichtiging, maar kijkt ook naar de juridische aspecten, is er bijvoorbeeld sprake van erfpacht, de bouwkundige elementen worden meegenomen en elk aspect van de woning wordt onder de loep genomen. Daarnaast kent de aankoop makelaar de markt goed, kan goed adviseren over de bieding, de aanpak, eventuele voorbehouden en spreekt de taal van de makelaars.
Ben jij benieuwd wat wij als JIP makelaars voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag kennis maken om onze werkwijze met jou te bespreken. Wij maken gebruik van diverse platforms als Spottery, deze platforms geven jou toegang tot aanbod dat je nergens anders kunt vinden!
Nieuwsgierig? Bel ons voor het maken van een afspraak!