JIP!

Zonnepanelen huren of kopen. De voor- en nadelen op een rij

Door JIP makelaars

Hoewel de zon niet bepaald overuren draait op dit moment, is het juist nu de tijd na te denken over het plaatsen van zonnepanelen. Tegen de tijd dat je een knoop hebt doorgehakt over de voor jou beste optie, ben je zo een half jaar verder en schijnt de zon volop. Wil je zonnepanelen huren of kopen? Lees hier over de verschillen en de voor- en de nadelen. 

Verschillen

Het grootste verschil is dat gehuurde zonnepanelen niet jouw eigendom zijn, dat geldt wel voor panelen die je koopt. Daar zit dan ook gelijk een ander verschil. De investering. Niet per se in de hoogte van het bedrag, maar wel in de hoeveelheid geld die in één keer uitgegeven wordt. Gekochte panelen betaal je vaak in één keer, terwijl je voor gehuurde panelen een maandelijks bedrag kwijt bent. Een ander verschil is dat je bij gekochte panelen zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en het herstel van eventuele schade. Bij gehuurde panelen is de leverancier daarvoor verantwoordelijk. 

Voordelen gekochte zonnepanelen

Een van de verschillen met gehuurde zonnepanelen is ook direct een groot voordeel. Zodra je de zonnepanelen koopt, ben je ook direct eigenaar. Sinds beging dit jaar geldt er 0% btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Hiermee wordt ook de garage, schuur, uitbouw of serre bij een woning bedoelt, zelfs voor een vakantiewoning geldt dit 0% tarief. 

Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van jouw zonnepanelen. 

Nadelen gekochte zonnepanelen

Een nadeel van gekochte panelen is dat je zelf opdraait voor de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld na stormschade. Hier ben je in veel gevallen overigens wel voor verzekerd. Je zult echter zelf actie moeten ondernemen om de schade te laten herstellen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. De meeste zonnepanelen hoeven echter niet tot nauwelijks schoongemaakt te worden. Bij schuingeplaatste panelen spoelt de regen de vuiligheid zelf van de panelen af. Wel is het verstandig de panelen eens in de vijf jaar te laten reinigen om het grove vuil te laten verwijderen.  

Voordelen gehuurde zonnepanelen

Heb je niet de mogelijkheid om een groot bedrag in één keer te investeren, dan is de optie om panelen te huren een goed alternatief. Dan heb je toch de mogelijkheid stroom op te wekken en te besparen op je energiekosten, zonder een groot budget. De huur van de panelen ligt lager dan de opbrengst van de panelen, dus je bespaart altijd iets op je energierekening. Een ander groot voordeel is dat je geen omkijken naar je panelen hebt. Het onderhoud en herstel van eventuele schade ligt bij de verhuurder.

Nadelen gehuurde zonnepanelen 

Ondanks dat de huur lager is dan de maandopbrengst van de panelen, is de besparing toch een stuk lager bij gehuurde panelen. Het rendement van je panelen wordt in mindering gebracht op je huur, dus het bedrag dat je maandelijks bespaart is logischerwijs dan ook een stuk lager. Dit maakt gehuurde zonnepanelen op de lange termijn minder voordelig.

Of je de zonnepanelen huurt of koopt, is per situatie verschillend. Reken voor jezelf uit hoeveel je kunt investeren en hoeveel je wil opbrengen en maak dan een keuze. Laat je desnoods goed voorlichten. Of je nu kiest voor gehuurde of gekochte panelen, beide opties zijn duurzaam en leveren een besparing op. Daar kun je nooit een verkeerde keuze in maken.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Open Huis Borrel en Ontbijt aan de Vaart Zz 91 Appelscha


Ben jij op zoek naar een goed onderhouden huis dat…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

NHG-grens stijgt naar € 450.000: Wat betekent dit voor jou?


Vanaf 1 januari 2025 stijgt de grens voor de Nationale…

Lees verder..
×