JIP!

Het kopen van een woning financieel voorbereiden

Door JIP makelaars

Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je je goed hebt voorbereid.  We hebben het dan niet over het uitpluizen van Funda, maar over je financieel voorbereiden op de aankoop van een woning. Er zijn meerdere manieren waarop je je voorafgaand aan de zoektocht goed kunt voorbereiden. 

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten dan gaat de geldverstrekker toetsen of je kredietwaardig bent. Vooral de hoogte en de stabiliteit van je inkomen zorgen voor kredietwaardigheid. Bepaalde omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het toch niet lukt om een hypotheek af te sluiten voor het aankopen van een woning. Met een goede voorbereiding kun je de kans op zo’n teleurstelling verkleinen.

Geen nieuwe schulden maken en oude schulden aflossen

Alle geldverstrekkers gaan je gegevens opvragen bij het BKR voordat ze een je hypotheek verstrekken. Hier staat geregistreerd welke schulden je op je naam hebt. Eventuele betalingsachterstanden kunnen hier ook geregistreerd staan. Te veel schulden of een achterstandsregistratie kunnen ervoor zorgen dat je de gewenste hypotheeklening niet krijgt. Het is dus heel verstandig om het maken van schulden te voorkomen als je plannen hebt om een huis te gaan kopen. Leg juist de focus op het afbetalen van je schulden. Wanneer schulden op je naam hebt kun je namelijk minder hypotheek krijgen.

Wees voorzichtig met creditcards en uitgestelde betalingen

Kopen op afbetaling kan ook als schuld geregistreerd staan en hetzelfde geldt voor een creditcard. Bezit je een creditcard met een maximaal krediet van €2.000? In je registratie bij het BKR staat de kaart geregistreerd met een schuld van €2.000. Zelfs als je de creditcard nooit gebruikt en er geen schulden op hebt staan. Neem daarom niet meer dan één creditcard op je naam. Pas ook op met uitgestelde betalingen. Een bij je telefoonabonnement ‘gekregen’ telefoon kan ook voor de waarde van de telefoon geregistreerd staan bij het BKR.

Kies niet voor private lease

In een nieuwe auto rijden met private lease lijkt misschien aantrekkelijk, maar ook dit staat geregistreerd bij het BKR. De registratie verdwijnt pas weer zodra het contract met de leasemaatschappij afgelopen is. Koop dus liever een goedkope auto als je plannen hebt om een woning te gaan kopen en hiervoor een hypotheek wil afsluiten. 

Verhoog je inkomen

Extra inkomsten hebben een groot effect op wat je maximaal kunt lenen. Een loonsverhoging van 50 cent per uur kan zorgen voor een paar duizend euro extra aan hypotheek. Je contract uitbreiden met een paar uur per week extra, kan ervoor zorgen dat je een woning die financieel eerst onhaalbaar was wel kunt kopen. 

Zorg voor voldoende spaarkapitaal

Met een hypotheek kun je de aankoopsom van een woning betalen. De bijkomende kosten kun je niet in je hypotheek meefinancieren. Je hebt dus veel spaargeld nodig om überhaupt te kunnen kopen. Om je een indruk te geven tref je hieronder een aantal van deze kosten aan:

  • Advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur (€2.250 tot €3.500)
  • Notariskosten (€800 tot €1200)
  • Taxatiekosten (€300 tot €500)
  • Bouwkundige keuring (€360 tot €550)
  • Overdrachtsbelasting 2% van de koopsom – Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 510.000 (2024).

Houd deze aandachtspunten in je achterhoofd om de koopkansen zo groot mogelijk te maken. Ben jij benieuwd wat jij kan lenen of loop je met andere vragen rond over het afsluiten van een hypotheek? Onze adviseurs van JUIST hypotheken helpen je graag verder. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×