JIP!

Wat zijn de grootste fouten bij het kopen van een woning?

Door JIP makelaars

Bij het kopen van een woning gaat het om zeer grote bedragen. Een woning kopen brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De woning kan bijvoorbeeld in een zeer slechte staat zijn, zonder dat je het weet. Om te voorkomen dat je een spreekwoordelijke kat in de zak koopt, praten we je bij over de grootste fouten die je kunt begaan bij het kopen van een woning.

Door het woningtekort heb je als potentiële koper niet veel tijd om beslissingen te nemen. Wacht je te lang, dan is de kans heel groot dat er een andere kaper met de buit vandoor gaat. De huidige markt kan kopers behoorlijk onder druk zetten bij het maken van keuzes. Toch blijft het goed opletten. Je staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven aan jouw nieuwe thuis. Neem dus geen overhaaste beslissing waar je later spijt van krijgt.

Geen bouwkundige keuring laten uitvoeren

Op het oog kan een woning er goed uitzien, maar hoe zit het met de bouwkundige staat? Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren kom jij meer te weten over de staat van de woning. Tijdens een bouwkundige keuring beoordeelt een specialist de woning en worden de bedragen ingeschat die geïnvesteerd moeten worden in de woning. Door het uit laten voeren van de keuring kun je voorkomen dat je een woning koopt waarin je veel geld moet investeren om achterstallig onderhoud weg te werken. Toch kunnen zich er met een  bouwkundige keuring nog steeds bouwtechnische problemen voordoen, maar de kans hierop is wel kleiner. Geen bouwkundige keuring uit laten voeren kan je op korte termijn tijdwinst opleveren die je achteraf duur kan komen te staan. Mochten de marktomstandigheden het niet toelaten om een bouwkundige keuring uit te voeren dan kunnen onze makelaars beoordelen of het nodig is om een keuring uit te laten voeren.

Na de eerste bezichtiging direct een bod uitbrengen

Voordat je een bod uitbrengt moet je eigenlijk meerdere keren de woning bezichtigen. Mogelijk wil je ook nog een keer een bezichtiging inplannen samen met de aannemer die de verbouwing gaat verzorgen. Helaas krijg je tegenwoordig niet altijd de kans om een tweede bezichtiging in te plannen. Plan indien mogelijk toch meerdere bezichtigingen om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet.

Zorg niet voor een hypotheek die te hoog is voor jouw budget

Banken bepalen aan de hand van bepaalde factoren wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om de hoogte van je inkomen, de schulden op je naam en je gezinssituatie. Wat je volgens de bank maximaal aan hypotheek kunt krijgen, kan zorgen voor maandlasten die niet binnen jouw budget vallen. Laat door je hypotheekadviseur niet alleen berekenen wat je aan hypotheek kunt krijgen. Laat je ook voorrekenen wat je maandelijks gaat betalen aan rente en aflossingen. De lasten moeten namelijk wel betaalbaar zijn voor jou.

Een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden

Na het ondertekenen van de koopoverkomst heb je wettelijk drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je zonder opgave van reden nog onder de aankoop uit. Na deze bedenktijd is de koop definitief. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst heb je de mogelijkheid om de koop te ontbinden.

Je kunt beslissen om geen voorbehoud in het koopovereenkomst op te nemen. Op deze manier wordt jouw bod interessanter voor de verkopers. Maar houd er rekening mee dat het bieden zonder een voorbehoud risico’s met zich mee kan brengen. Als je door omstandigheden geen hypotheek kunt krijgen moet je een hoge boete betalen.

Wil jij een woning kopen, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Schakel dan één van onze aankoopmakelaars in om fouten bij de aankoop van een woning te voorkomen. Onze aankoopmakelaar weet waar je op moet letten en kan helpen bij de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×