Wat te doen wanneer de rentevaste periode van je hypotheek afloopt?

Door Anniek

Het moment dat de rentevaste periode van je hypotheek afloopt, is een belangrijke fase in jouw financiële traject als huiseigenaar. Het biedt namelijk een kans je hypotheek opnieuw te evalueren en te optimaliseren. Uiteraard is dit afhankelijk van de huidige marktomstandigheden en je persoonlijke financiële situatie. 

In dit artikel behandelen we een aantal opties en aandachtspunten die jou helpen bij het maken van een keuze op het moment dat jouw rentevaste periode afloopt.

Opties om de rente te verlagen of voorwaarden te verbeteren

Zodra je rentevaste periode afloopt, heb je een aantal opties die je kunt overwegen om er financieel op vooruit te gaan. 

Ga in heronderhandeling met je huidige hypotheekverstrekker

Voordat je de zoektocht naar een nieuwe aanbieders begint, is dit het moment om te onderhandelen met je huidige hypotheekverstrekker. Banken willen graag klanten behouden en zijn soms bereid de rente te verlagen of gunstigere voorwaarden aan te bieden om je te behouden.

Sluit over naar een andere hypotheekverstrekker

Komt er niets uit de onderhandelingen met je huidige hypotheekverstrekker, dan kun je jouw hypotheek boetevrij overzetten naar een nieuwe geldschieter die betere voorwaarden biedt. Dit kan een lagere rente, flexibelere voorwaarden of beide omvatten. Houd hierbij wel rekening met eventuele oversluitkosten en administratieve lasten.

Overweeg een variabele rente

Als je bereid bent om enig risico te nemen, kun je overwegen over te stappen naar een variabele rente. Deze tarieven kunnen lager zijn dan vaste tarieven, maar ze kunnen ook schommelen met marktfluctuaties waardoor je maandlasten kunnen stijgen.

Los extra af

Als je financiële situatie is verbeterd sinds het aangaan van je hypotheek, kun je overwegen extra af te lossen. Dit kan de resterende looptijd verkorten en uiteindelijk de totale rentelast verminderen.

Aandachtspunten bij het aflopen van de rentevaste periode

Voordat je een keuze maakt, is het altijd goed rekening te houden met een aantal aandachtspunten.  

Begrijp wat het aflopen van de rentevaste periode voor jou betekent

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de exacte datum waarop je rentevaste periode afloopt. Banken sturen meestal ruim van tevoren informatie over de renteherziening. Het is belangrijk deze brieven tijdig te ontvangen en vervolgens goed te begrijpen zodat je tijd hebt om je te verdiepen in de inhoud. 

Houd rekening met de marktomstandigheden

Als de rentetarieven momenteel laag zijn, kan dit een gunstig moment zijn om opnieuw te onderhandelen over je hypotheek. Kijk vooral ook naar de verwachtingen op korte en lange termijn en neem die informatie mee om het juiste moment van overstappen te bepalen. 

Vergelijk aanbieders

Zodra je overweegt over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker, neem dan de tijd om verschillende aanbieders te vergelijken. Let niet alleen op de rente, maar ook op voorwaarden, kosten en klantenservice.

Houd rekening met extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek kan gepaard gaan met extra kosten. Denk aan oversluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Deze kunnen invloed hebben op de uiteindelijke besparingen.

Persoonlijke situatie

Denk goed na over je huidige financiële situatie voordat je een keuze maakt. Maar ook over de plannen die er in de toekomst zijn. Heb je plannen om te verhuizen? Verwacht je grote uitgaven? Deze factoren kunnen van invloed zijn op de meest passende hypotheekoptie.

Het einde van de rentevaste periode van je hypotheek biedt kansen voor financiële optimalisatie. Of je nu je rente wilt verlagen, je voorwaarden wilt verbeteren of gewoon je hypotheek opnieuw wilt evalueren. Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen op basis van jouw specifieke situatie en wensen. Neem de tijd om je opties te onderzoeken, te vergelijken en indien nodig advies in te winnen.

Wil jij meer weten over het aanvragen van een hypotheek of jouw financiële mogelijkheden? Onze adviseurs van JUIST hypotheken vertellen je er graag meer over! 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×