JIP!

Veranderingen huis en hypotheek vanaf 1 januari 2023

Door JIP makelaars

Het einde van het jaar nadert, 2023 staat op het punt van beginnen. Net als voorgaande jaren zullen er ook in het nieuwe jaar dingen gaan veranderen op het gebied van huizen en hypotheken. Zo zal de jubelton verlaagd worden, de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd worden en de overdrachtsbelasting zal stijgen. Maar wat betekenen deze veranderingen voor jou?  

Verlaging van de jubelton 

De jubelton wordt drastisch verlaagd. Op dit moment kun je als ouder nog € 106.671 belastingvrij schenken aan je kinderen, kleinkinderen of anderen. Een vereiste is wel dat dit bedrag wordt besteed aan de koop of verbouwing/verbetering van een eigen woning. De ontvanger mag deze schenking ook gebruiken om (een deel van) de hypotheek mee af te lossen. Vanaf 1 januari wordt dit bedrag behoorlijk verlaagd, namelijk naar € 28.974. Waren jouw ouders van plan om dit jaar een schenking te doen, maar kunnen ze nog niet het volledige bedrag schenken? Laat hen dan in 2022 alvast een schenking doen en meld deze aan als jubelton. Je ouders hebben dan in heel 2023 de tijd om het bedrag aan te vullen. In 2024 vervalt de jubelton helemaal. 

Einde afbouw hypotheekrenteaftrek

Ook in 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd. Hier werd in 2020 al mee begonnen, maar dit jaar komt de afbouw aan zijn eind. Je mag de hypotheekrente dan nog maar tegen maximaal 36,93% aftrekken. Voor inkomens tot €73.031 wordt dit tarief gelijkgesteld aan het belastingtarief. 

Subsidie over één isolerende maatregel

Vanaf 1 januari 2023 ontvang je 15% subsidie over één isolerende maatregel. Voor 2 isolerende maatregelen ontvang je 30% subsidie. Heb je na april 2022 één isolerende maatregel getroffen, dan kun je daar nu nog subsidie voor aanvragen. Alle ins en outs over deze subsidieregeling lees je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).

Stijging overdrachtsbelasting

Er komt een stijging van de overdrachtsbelasting voor mensen met een vakantiehuisje of een woning in de verhuur. Je betaalt dan 10,4% overdrachtsbelasting in plaats van 8%. Ga je er zelf wonen, dan blijft de overdrachtsbelasting 2%. Voor starters gaat de maximale koopprijs, van de woning waarover zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, omhoog van €400.000 naar €440.000.

Stijging NHG-grens

Ook de NHG-grens gaat omhoog. Deze was in 2022 €355.000 en stijgt in 2023 naar €405.000. Pas je ook nog energiebesparende maatregelen toe? Dan stijgt de grens nog een beetje verder namelijk naar €429.300.

Verhoging leennorm

De leennorm, jaarlijks vastgesteld door het Nibud, gaat ook omhoog. Daar zitten wel een enkele voorwaarden aan vast. Het loon moet bijvoorbeeld wel meestijgen en de hypotheekrente mag niet verder omhooggaan. Hoeveel jij mag lenen, is situatieafhankelijk. Laat je daarom altijd goed voorlichten. Wil jij graag meer informatie over het krijgen van een hypotheek? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan bij JUIST hypotheken.

Daling eigenwoningforfait

Op 1 januari 2023 daalt het eigenwoningforfait. Het tarief daalt van 0,45% naar 0,35% voor woningen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en €1.200.000. Maar door de stijgende huizenprijzen, zul je hier echter in de praktijk niet heel veel van merken.

Zoals je leest gaat er komend jaar heel wat veranderen op het gebied van huizen en hypotheken. Wil je hier nou meer over weten of wil jij meer weten over het kopen of verkopen van een huis? Wij komen graag bij je langs om al jouw vragen te beantwoorden. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2024: De gekte op de woningmarkt is terug


Wie al enige tijd op zoek is naar een nieuw…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Sparen voor het kopen van een woning


Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren…

Lees verder..
×