JIP!

Sparen voor het kopen van een woning

Door JIP makelaars

Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren is niet (voor iedereen) realistisch. Sparen kan de kans op het kopen van een woning wél groter maken. Kun je met jouw inkomen niet voldoende lenen om een huis te kopen? Kapitaal opbouwen door te sparen kan de oplossing zijn. Als je een deel van de koopsom met spaargeld betaalt, is het bedrag dat je hoeft te lenen lager. Hou hierbij wel rekening met het feit dat je (mits je inkomen dat toelaat) maximaal de getaxeerde woningwaarde van het huis kunt financieren met een hypotheek. Bijkomende kosten moeten altijd uit eigen middelen worden betaald. 

Hoeveel geld heb je nodig voor het betalen van de bijkomende kosten? 

Er is geen standaard bedrag aan kosten. De hoogte van de kosten kan sterk verschillen. De grootste kosten zijn de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur en de overdrachtsbelasting. De kosten van de hypotheekadviseur liggen gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500 en de overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% van de koopsom van de woning. Daarnaast heb je te maken met taxatie- en eventuele makelaarskosten. Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan dien je rekening te houden met de borgtochtprovisie van 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Voor het kopen van een woning van €400.000, moet je ongeveer tussen de €20.000 en €25.000 aan kosten rekenen. Een deel van de bijkomende kosten is fiscaal aftrekbaar. Ben je nog geen 35 jaar oud? Onder voorwaarden kun je vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting.

Op jonge leeftijd beginnen met sparen 

Vooral jonge starters hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. Ze hebben vaak nog geen hoog inkomen en weinig spaargeld. Door op jonge leeftijd al te beginnen met het sparen voor een woning, kunnen je kansen op de woningmarkt sterk verbeterd worden. In een periode van 10 jaar kun je met een bedrag van €75 per maand en een spaarrente van 2% bijna €10.000 opbouwen. Dit kan het verschil zijn tussen wel of niet kunnen kopen.

Bouw geen schulden op

Wat nog belangrijker is dan een spaarkapitaal opbouwen is geen schulden op je naam te krijgen. Schulden zorgen er namelijk voor dat je (veel) minder aan hypotheek kunt krijgen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een lagere hypotheek tot zelfs €40.000. Het niet laten ontstaan van schulden is dus erg belangrijk als je plannen hebt om een woning te kopen.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Waarom het kan lonen je hypotheek over te sluiten


Wanneer je een hypotheek hebt, is het begrijpelijk dat je…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is…

Lees verder..
×