JIP!

Prijsstijgingen woningmarkt zetten ook in het vierde kwartaal door

Door JIP makelaars

Donderdag 5 oktober maakte branchevereniging NVM de woningmarkt cijfers voor het vierde kwartaal bekend. De prijsstijgingen waar we in het tweede kwartaal al mee te maken kregen, zetten ook in het derde kwartaal door. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het derde kwartaal van 2023 422.000 euro. Daarnaast verkochten NVM makelaars in het derde kwartaal van 2023 bijna 33.500 bestaande koopwoningen, dat is 2,4% meer ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Ook wij merken we dat de prijzen van woningen weer stijgen. Voor onze aankoopklanten is het weer zo goed als vanzelfsprekend dat zij bij de aankoop van een woning weer moeten overbieden, daarnaast merken wij ook dat de prijzen van de woningen die wij verkopen weer hoger liggen dan in het halfjaar hiervoor. Lana Gerssen voorzitter van de NVM vakgroep wonen zegt hier het volgende over:

“Het derde kwartaal met daarin de zomerperiode is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse. Toch laten de resultaten dit kwartaal zien dat er dynamiek in de markt zit en kopers vertrouwen hebben. Tegelijk moeten we constateren dat het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 in 2023. Dat zijn 826.800 woningzoekenden waar geen woning voor beschikbaar is. Dit kwartaal kan een koper gemiddeld uit 2,6 woningen kiezen, waarmee de krapte-indicator weer wat is gedaald ten opzichte van 2,7 in het tweede kwartaal. Daar maken we ons zorgen over want het wakkert de concurrentie tussen kopers weer aan. Zo horen we van onze leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs. Het evenwicht in de markt is daarmee nog ver te zoeken. Op zaterdag 30 september organiseerden we onze bekende NVM Open Huizen Dag. Met 9.000 deelnemende woningen en ruim 55.000 bezoekers hebben we weer de nodige kopers en verkopers bij elkaar gebracht. Maar het is niet genoeg. De enige manier om dat op te vangen is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang.”

Wat zijn de meest opvallende ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal op een rijtje?

We kunnen ons voorstellen dat de cijfers die NVM gepubliceerd heeft te veel zijn om allemaal in één keer tot je te nemen. Daarom hebben we de cijfers die voor jullie het belangrijkst zijn op een rijtje gezet.

  • De gemiddelde transactieprijs komt uit op € 422.000.
  • Een hoekwoning komt uit op een prijs van € 403.000. Dat is een stijging van +1,1% op kwartaalbasis.
  • De prijs van tussenwoningen stijgt op kwartaalbasis +0,7% naar € 378.000.
  • Vrijstaande woningen stijgen met 3,7% op kwartaalbasis. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt € 614.000.
  • De prijs van appartementen steeg met +0,9% naar € 346.000.
  • Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 2,6 in het derde kwartaal van 2023 weer wat kleiner geworden. In het tweede kwartaal 2023 was deze 2,7. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen.
  • In het derde kwartaal werd 45% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. De verkoopprijs lag gemiddeld +0,2% boven de vraagprijs.
  • In het derde kwartaal 2023 is een woning na gemiddeld 33 dagen verkocht. Dat is 1 dag korter dan in het tweede kwartaal 2023.

Wat betekenen deze cijfers voor jou?

Voor verkopers is de markt het gunstigst gestemd, maar ook voor kopers is het vinden van een huis zeker niet onmogelijk! Wil jij weten wat deze nieuwe cijfers betekenen voor jou plannen? Neem dan contact met ons op wij vertellen je er graag meer over!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Waarom het kan lonen je hypotheek over te sluiten


Wanneer je een hypotheek hebt, is het begrijpelijk dat je…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is…

Lees verder..
×