JIP!

Ook Groningen moet er aan geloven: de opkoopbescherming.

Door JIP makelaars

Een huis kopen in Groningen is, net als in de rest van Nederland een behoorlijke opgave. De huizenmarkt in Groningen behoort met een krapte indicator van 0,8 tot één van de krapste markten van ons land en betekent dat er per woningzoeker minder dan 1 huis beschikbaar is! Juist door deze krapte is het voor investeerders ook interessant om zich in de strijd te mengen. Hierdoor wordt het als starter een nog grotere uitdaging om jouw eerste eigen droomhuis te vinden. 

Om met name starters en jonge gezinnen meer kansen te geven op een betaalbaar huis, heeft de Nederlandse overheid de wetgeving aangepast, waardoor opkoopbescherming mogelijk is. Deze bescherming zorgt ervoor dat woningen niet zomaar opgekocht kunnen worden voor de verhuur en dat de koper van de woning verplicht is om zelf in de woning te gaan wonen.

Per 1 januari kunnen een gemeentes ervoor kiezen om de opkoopbescherming in te voeren. Zo geven zij woningzoekenden, waaronder starters en mensen met een middeninkomen meer kans op een betaalbare koopwoning. De gemeente kan zelf kiezen óf en waar zij de opkoopbescherming invoeren. Dit kan in bijvoorbeeld zijn in buurten waar schaarste is aan betaalbare koopwoningen of in buurten waar de leefbaarheid onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur. De gemeente moet wel vooraf bepalen welke woningen onder deze opkoopbescherming komen te vallen.

Opkoopbescherming in Groningen

Ook in de gemeente Groningen wordt in februari van dit jaar besloten of de opkoopbescherming ingevoerd gaat worden. Wordt het voorstel goedgekeurd, dan is het streven om de bescherming per 1 maart 2022 in werking te laten treden. Dit betekent dat een woning kopen voor de verhuur ook in Groningen moeilijker zal zijn. De opkoopbescherming bestaat uit de volgende punten:

  • Om de schaarste aan betaalbare koopwoningen te bestrijden wordt de opkoopbescherming in de stad Groningen breed ingevoerd en zal dus overal actief zijn, behalve in de voormalige gemeente Ten Boer;
  • De opkoopbescherming wordt ingevoerd voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot en met €305.500,-. Deze prijsgrens zal ieder jaar opnieuw worden geïndexeerd;
  • Het verbod om de woning te verhuren geldt voor vier jaar na de aankoop;
  • Vergunningen worden verleend volgens landelijke wetgeving op basis van drie voorwaarden:
  • Verhuur aan eerste- of tweedegraadsfamilie;
  • Tijdelijke ingebruikgeving (bruikleen)  tot 12 maanden;
  • Verhuur van woningen die onlosmakelijk aan een winkel- of bedrijfspand verbonden zijn.

Wil jij je gekochte woning beschikbaar stellen voor tijdelijke verhuur, bijvoorbeeld omdat je op reis gaat? Voor de tijdelijke verhuur geldt de voorwaarde dat de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgevallen vaststellen die passend zijn bij de problematiek en samenstelling van een bepaalde buurt in Groningen.

Wil jij meer weten over de opkoopbescherming en de zelfbewoningsplicht of ben jij op zoek naar een woning die je kunt verhuren aan jouw studerende zoon of dochter? Wij helpen je graag verder!


Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Waarom het kan lonen je hypotheek over te sluiten


Wanneer je een hypotheek hebt, is het begrijpelijk dat je…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is…

Lees verder..
×