JIP!

Ontwikkelingen woningmarkt eerste kwartaal 2023: er ontstaat een nieuw evenwicht

Door JIP makelaars

Het zal je inmiddels niet ontgaan zijn, de woningmarkt heeft sinds afgelopen jaar een behoorlijke kanteling meegemaakt. Van een zeer krappe markt met heel weinig aanbod, veel vraag en hoge prijzen is de markt omgeslagen naar een markt met meer aanbod en prijsdalingen. De gekte is inmiddels verdwenen, overbieden hoeft lang niet altijd meer en door de stijging van de hypotheekrente nam ook de leencapaciteit af.

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zet de prijsdaling door. Huizenprijzen zijn in Nederland in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld met ruim 8% gedaald, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit zou je ook een normale correctie kunnen noemen na de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Het aantal woningverkopen ligt landelijk gemiddeld 2% lager ten opzichte van het eerste kwartaal 2022. Huizenzoekers nemen een afwachtende houding aan. Doorstromers kiezen er steeds vaker voor om eerst hun huidige huis te verkopen voordat zij overgaan tot de aankoop van een nieuw huis.

Dit kwartaal is het aanbod van te koop staande huizen bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Toch is er nog altijd geen gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. Een positief punt voor huizenzoekers is wel dat er ook en daling in de vraagprijs te zien is en er dus meer betaalbaar aanbod is. Dit wijst er ook op dat verkopers beter anticiperen op de ontwikkelingen in de markt en dat zij hun huis voor een reëlere prijs te koop zetten.

Kansen op de huizenmarkt

De huidige marktsituatie zorgt ook voor nieuwe kansen. Zo krijgen starters meer kansen door de dalende huizenprijzen en het uitvallen van beleggers, maar ook voor doorstromers biedt de huidige situatie kansen. Zij willen graag verhuizen naar een grotere woning met meer ruimte en omdat de prijzen in het hogere segment harder dalen, wordt ook dit haalbaar.  

Wat betekent dit voor de komende periode?

De komende periode verwachten we dat het aantal serieuze kijkers en bieders weer zal toenemen. Hierbij is het wel belangrijk dat de hypotheekrente stabiliseert, zodat kopers weten waar ze aan toe zijn. Kopers en verkopers wennen aan de nieuwe situatie waardoor er een nieuwe dynamiek ontstaat. Onderdeel van deze nieuwe werkelijkheid is dat doorstromers eerst verkopen en dan pas gaan kopen. Hierdoor is er meer zekerheid over de financiële mogelijkheden en dit zorgt voor meer stabiliteit in de verkopen. Naar verwachting gaan starters de motor vormen en worden zij dit jaar de aanjagers van de woningmarkt.

JIP makelaars helpt je graag bij jouw volgende stap

Wil jij meer weten over de huidige woningmarkt of wil jij meer informatie bij het aankopen of verkopen van jouw huis? Wij helpen je graag. Juist in de huidige markt is het soms lastig om te schakelen en jezelf van alle juiste informatie te voorzien. Onze makelaars zijn goed op de hoogte van de huidige markt en hebben alle kennis en inzicht in data om jou te voorzien van het beste advies.  

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×