JIP!

Kan een makelaar voor een huis optreden als zowel aankoop- als verkoopmakelaar?

Door JIP makelaars

Nee, dat kan niet. Voor beide partijen geldt dat ze tegen de voor hun klant meest gunstige voorwaarden willen kopen dan wel verkopen. Als een makelaar zowel voor de kopende als de verkopende partij moet onderhandelen, onderhandelt hij met zichzelf en dan vindt er belangenverstrengeling plaats. 

JIP als aankoopmakelaar

Wanneer je ons inschakelt als aankoopmakelaar, zijn wij er helemaal alleen voor jouw als kopende partij. Wij helpen je gedurende het hele proces van het kopen van een huis. Wij helpen je met het zoeken naar een woning, gaan met je mee naar bezichtigingen, geven je advies op allerlei gebieden en helpen je bij de onderhandelingen. Als kopende partij kun je bij ons het hele aankoopproces uit handen geven. 

JIP als verkoopmakelaar

Als verkoopmakelaar zijn wij er bij JIP dus écht alleen voor de verkopende partij. Wij zorgen ervoor dat jouw woning zo goed mogelijk wordt verkocht. We begeleiden je tijdens het hele verkoopproces. Van het promoten van jouw huis tot aan de sleuteloverdracht. Wij doen de bezichtigingen en voeren de onderhandelingen. Daarnaast stellen wij het koopcontract op en regelen we het tekenen ervan. Als verkoopmakelaar regelen we de eindinspectie voorafgaand aan de overdracht en gaan we mee naar de notaris. 

Verboden

Als wij als makelaar voor beide partijen zouden aantreden, dan komt een van de twee partijen er minder gunstig vanaf dan dat deze zou willen. Om die reden kan het nooit gebeuren dat de verkoopmakelaar ook de aankoopmakelaar is van een woning. Hij onderhandelt dan in feite met zichzelf. Deze vorm van handelen is zelfs verboden binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

Wil jij hier meer over weten? Of wil jij weten wat wij als makelaar voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met ons voor meer informatie. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Waarom het kan lonen je hypotheek over te sluiten


Wanneer je een hypotheek hebt, is het begrijpelijk dat je…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is…

Lees verder..
×