JIP!

Vijf tips voor het kopen van een huis

Door JIP makelaars

Het kopen van een huis het gaat niet over één nacht ijs. Er komt van alles bij kijken. Bezichtigen, een bod uitbrengen, de hypotheek regelen.. en ga zo maar door. Geen wonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet!

Met onze vijf tips voor het succesvol kopen van een huis hopen wij je een stukje op weg te helpen bij het kopen van jouw nieuwe huis.

Tip 1: Oriënteer en zoek!

Het kan een hele opgave zijn, het vinden van jouw droomhuis. Het is belangrijk dat je je goed oriënteert voordat je begint met bezichtigen. Denk hierbij niet alleen aan wat je wilt in een huis, maar denk ook aan je budget.

Op veel websites van hypotheekadviseurs kun je online je maximale hypotheek berekenen. Dit geeft je al een goede indruk hoeveel je te besteden hebt voor je woning. Maar let op! Bekijk niet alleen hoeveel je kunt betalen, maar bedenk ook hoeveel je maandelijks maximaal kwijt wil zijn aan een hypotheek.  Naast een leuke woning, is het ook belangrijk dat je genoeg geld overhoudt om het leven te kunnen leiden dat je wilt.

Zodra je je budget én je eisen duidelijk hebt, kun je echt opzoek gaan naar je droomhuis!

Tip 2: Bezichtig en vergelijk

Daar ga je dan, op huizenjacht! Op websites als Funda.nl en jipmakelaars.nl kun je via de zoekopties precies aangeven wat je zoekt! Het is ook mogelijk om JIP als aankoopmakelaar in te schakelen. Wij kijken dan met je mee naar het nieuwe aanbod, gaan mee met de bezichtigingen en regelen de onderhandelingen voor je.

Wanneer je een woning hebt gevonden die je aanspreekt, dan plan je een bezichtiging in. Je kijkt eerst vooral of de locatie, het gevoel en de sfeer je aanspreken. Bekijk het huis met een kritische blik. Het is ook slim om iemand mee te nemen met verstand van zaken, die zowel de plus als de minpunten goed bekijkt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Tip 3: Onderzoek en de onderhandeling

Heb je je droomhuis gevonden? Dan start het traject van onderhandelingen. Tijd om een bod te plaatsen! Je wilt uiteraard niet teveel betalen, maar het is wel de bedoeling dat je bod serieus genomen wordt. Denk dus goed na over je openingsbod en over de voorbehouden je hieraan wilt verbinden. Tijdens de onderhandeling komen zaken aan bod als prijs, voorwaarden en oplevertermijn. Als de verkoper reageert op je bod, dan gaan de onderhandelingen van start.

Tip 4: De koop

Komen jij en de koper tot overeenstemming over de prijs, dan wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. Lees deze zorgvuldig door en check of alle ontbindende voorwaarden erin zijn opgenomen. Als alles klopt dan kun je het contract ondertekenen.

Tip 5: De financiering en de overdracht

Zodra de koopovereenkomst is ondertekend, is het tijd om de financiering definitief te regelen. Maak hiervoor een afspraak bij de hypotheekadviseur, zij kunnen je verder helpen.

Wanneer de financiering rond is, ga je samen met de verkoper naar de notaris voor de officiële overdracht. Vooraf aan de overdracht is eerst nog de eindinspectie, om te controleren of het huis volgens afspraak is afgeleverd. Daarna wordt bij de notaris de eigendomsakte besproken en getekend en krijg je de sleutel! Jippie gekocht!

Heb je na het lezen van de tips nog vragen of denk je toch wel wat extra hulp te kunnen gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2024: De gekte op de woningmarkt is terug


Wie al enige tijd op zoek is naar een nieuw…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Sparen voor het kopen van een woning


Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren…

Lees verder..
×