JIP!

Hoe kan ik mij voorbereiden op een bezichtiging?

Door JIP makelaars

Onze tips voor de juiste voorbereiding én hoe je jouw kans op succes kunt vergroten!

Je houdt Funda al een tijdje in de gaten en opeens is het zover. Je hebt een woning op Funda gezien die jou helemaal geweldig lijkt. Je wil de woning graag bezichtigen om zien of hij echt zo mooi is als op de foto’s en om te ontdekken of jij jezelf hier ziet wonen. Best wel spannend zo’n bezichtiging, want vaak heb je maar beperkt de tijd voordat de volgende kijker komt. Je wil er dan natuurlijk zoveel mogelijk uithalen en niet vergeten de juiste vragen te stellen. Wij geven je in deze blog een aantal tips om goed voorbereid op pad te gaan. Ook bij een bezichtiging geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!  

Tip #1 Plan je bezichtiging op tijd

In de huidige woningmarkt zijn de beschikbare momenten voor bezichtiging meestal snel volgepland. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verkopend makelaar zodra de woning op Funda verschijnt. Doe dit bij voorkeur telefonisch zodra het makelaarskantoor open gaat, dan heb je de meeste kans dat er nog mogelijkheden zijn. Bovendien kun je dan direct eventuele vragen stellen. Nog beter is om je als woningzoekende in te schrijven bij verschillende makelaarskantoren en hun social mediakanalen te volgen. De meeste makelaars publiceren op Facebook en Instagram namelijk hun woningaanbod dat binnenkort op Funda komt. Daarmee kun je al actie ondernemen voordat een woning op Funda komt en vergroot je je kansen op een bezichtigingsafspraak. Schrijf je hier in als zoeker bij ons en volg ons op Facebook en Instagram.

Tip #2 Verken van tevoren de buurt

Met deze tip kun je jezelf veel tijd besparen. Ga de woning en omgeving er omheen verkennen al lopend of op de fiets. Naast dat bewegen gezond is, krijg je zo een goede eerste indruk van de woning en de buurt. Dit haal je allemaal niet uit de online woningpresentatie, maar moet je zelf ervaren. Voelt het goed? Zie je jezelf hier wonen? Zijn de voorzieningen dichtbij? Is de straat rustig of juist levendig? En hoe is de verkeersdrukte of is er ander lawaai?
Doe dit bij voorkeur op verschillende momenten van de dag, om zo een goede indruk te krijgen. Maak onderweg ook eens een praatje met buren, die kunnen je vaak veel nuttige informatie geven. Je kunt veel aanpassen aan een woning, behalve de locatie! Voldoet de ligging of locatie niet aan je wensen, dan kun je de bezichtiging beter annuleren. Dat scheelt je onnodig veel tijd en moeite. Tijd die je beter kunt besteden aan het zoeken en bezichtigen van woningen die wel aan jouw wensen voldoen.

Tip #3 Lees de informatie over de woning

Na het plannen van de bezichtiging ontvang je meestal een afspraakbevestiging met brochure van de verkopend makelaar. In de brochure staat relevante informatie die jij als koper zou moeten weten over de woning, zoals de vragenlijst, de lijst van zaken en kadastrale informatie. Hiermee ben je van tevoren op de hoogte van eventuele bijzonderheden of gebreken. Zo kun je tijdens de bezichtiging hierover doorvragen bij de makelaar of hoef je juist geen overbodige vragen te stellen waarvan je het antwoord al had kunnen weten als je je had voorbereid. Dit zorgt ervoor dat jij tijdens de bezichtiging meer tijd hebt om je bezig te houden met de belangrijkste vraag:  zie ik mezelf hier wonen?

Tip #4 Onderzoek je financiële mogelijkheden

Als je na de bezichtiging nog steeds enthousiast bent over de woning, is het belangrijk dat je snel kunt schakelen. Woningen worden tegenwoordig snel verkocht en als je na bezichtiging nog moet informeren of je de woning wel kunt financieren, is de kans groot dat je te laat bent. Zorg dat je je van tevoren goed laat informeren door een financieel adviseur over wat je kunt lenen. Op die manier weet je wat je wel én vooral ook niet kunt betalen. Voor jezelf handig, want dan hoef je je alleen te focussen op woningen die binnen jouw budget liggen. Bovendien vergroot het jouw kansen op een succesvolle aankoop, want een verkoper hecht waarde aan een goed voorbereide koper die weet wat zijn financiële mogelijkheden zijn.  

Tip #5 Geniet er ook van!

Vergeet niet dat bezichtigen vooral ook heel erg leuk is en met een goede voorbereiding ga je er ook van genieten. Je bent namelijk steeds een stap dichterbij de aankoop van jouw nieuwe (t)huis. Als je het vaker hebt gedaan word je hier steeds handiger in en weet je waar je op moet letten.

Wil je liever zorgeloos bezichtigen en zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Overweeg dan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar begeleidt je natuurlijk niet alleen tijdens de bezichtiging, maar bij het gehele aankooptraject. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×