JIP!

Heb jij ze al hangen? De per 1 juli verplichte rookmelder

Door JIP makelaars

In de landelijke campagne “Check-koop-plak” roept de brandweer op om gehoor te geven aan de wettelijke verplichting om per 1 juli om op iedere verdieping in huis minstens één rookmelder op te hangen. 

De reden? Jaarlijks overlijden er nog steeds tientallen mensen aan de gevolgen van het inademen van rook tijdens een woningbrand. Wanneer jouw huis in brand staat heb je gemiddeld slechts drie minuten om uit huis te komen voordat de rook jouw fataal wordt. Lig je te slapen? Dan zul je niet wakker worden van de rook. Een rookmelder kan je hierbij helpen, doordat de rookmelder snel waarschuwt bij rookontwikkeling ben jij sneller buiten en kan de brandweer sneller ingeschakeld worden. Wat de kans op een nare afloop flink zal verkleinen.

Welke rookmelder moet ik kiezen?

Er zijn allerlei verschillende rookmelders op de markt, maar de overheid heeft 2 belangrijke eisen aan de rookmelders gesteld. Zo moet de rookmelder een levensduur hebben van minstens 10 jaar en moet de rookmelder voldoen aan de Nederlands-Europese norm. Of je melder hier aan voldoet kun je zien aan de ‘(N)EN 14604’ code die op de rookmelder staat. Bijna alle rookmelders die in Nederland in de winkels liggen voldoen aan deze normen. Ben je straks een fortuin kwijt aan de aanschaf van nieuwe rookmelders? Dit heb je helemaal zelf in de hand. De meest  simpele versies voldoen vaak net zo goed als de duurdere uitgebreidere opties.

Waar moet je de rookmelder ophangen?

Het is straks verplicht om op iedere verdieping 1 rookmelder te hangen, maar uit de vragenlijst die je op www.rookmelders.nl kunt invullen komt vaak het advies om meerdere melders op te hangen. Bijvoorbeeld in kamers waar je gebruik maakt van telefoonopladers is het verstandig om een melder op te hangen, juist omdat telefoonopladers ineens vlam kunnen vatten. Een plek waar je beter geen rookmelder kunt ophangen is de keuken. Veel mensen plaatsen juist hier een melder, omdat de kans dat hier brand uitbreekt voor hun gevoel groter is dan in de rest van het huis. Echter zijn rookmelders zo gevoelig voor rook dat zij ook af kunnen gaan tijdens het bakken van pannenkoeken of het roosteren van een broodje.

Hang de rookmelders altijd aan het plafond en nooit aan de muur, dit omdat rook altijd stijgt en de rookmelder aan het plafond zal daarom de rook eerder detecteren. Plaats ook altijd een rookmelder op de vluchtroute: door de rookontwikkeling zul je al snel geen hand meer voor ogen kunnen zien, het is dan handig dat je op het geluid van de rookmelder af kunt gaan en zo veilig je weg naar buiten kunt vinden.

Verantwoordelijkheid en handhaving

Als eigenaar van een koopwoning ben jij zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Woon je in een huurhuis dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van de melders. Als huurder moet je meewerken aan de plaatsing van de melders, ook kun je als huurder verantwoordelijk worden gehouden worden voor het onderhoud en het tijdig verwisselen van de baterijen van de rookmelders.

Vanaf 1 juli wordt het verplicht om op elke verdieping een rookmelder op te hangen, maar hoe gaat dit gehandhaafd worden? Van een hele strenge handhaving is geen sprake: gemeenten en verzekeraars mogen zelf weten of ze in de toekomst de rookmelderverplichting handhaven. Wel kan het ontbreken van een rookmelder in gezien worden als een “gebrek”. De huiseigenaar/verhuurder is dan verplicht dit gebrek te herstellen. In de toekomst zullen gemeentes mogelijk boetes uit gaan schrijven wanneer een rookmelder ontbreekt.

Maar ondanks dat de handhaving in het begin niet streng zal zijn, is het toch verstandig om de melder wel op te hangen, al is het maar voor je eigen veiligheid en die van de mensen om je heen. Rookmelders kunnen levens redden!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Wat doet inflatie met de waarde van een woning?


Je zult het vast wel gemerkt hebben: de afgelopen tien…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Hoe werkt bieden op inschrijving?


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning en…

Lees verder..
×