JIP!

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2024: De gekte op de woningmarkt is terug

Door JIP makelaars

Wie al enige tijd op zoek is naar een nieuw huis heeft het de afgelopen maanden wel gemerkt. De stijgende prijzen en het overbieden is weer helemaal terug. Na een periode van afkoeling is de gekte op de markt weer volledig terug. Dit blijkt uit de cijfers die de NVM vorige week publiceerde over het eerste kwartaal van dit jaar. 

Uit deze cijfers blijkt dat kopers het afgelopen kwartaal ruim €432.000 euro betaalden voor hun nieuwe woning. Dat is ruim 9% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast blijkt uit de cijfers dat 55% van de huizen boven de vraagprijs is verkocht, dit is veel meer dan de 31% van een jaar eerder. Gemiddeld genomen wordt er bij het kopen van een huis met 1,8% overboden. 

Maar wat is nou de reden dat de huizenprijzen weer stijgen? De grootste factor is het aanhoudende tekort aan huizen. Maar ook de iets lagere hypotheekrente en de loonsverhogingen aan het begin van het jaar dragen bij aan de gekte op de woningmarkt. Het zorgt ervoor dat kopers meer kunnen lenen en dus ook meer kunnen betalen voor een huis. 

Meer huizen verkocht

Ook al zou je misschien denken dat door de hogere prijzen er minder huizen verkocht worden, het tegendeel is echter waar. Het aantal transacties stijgt. Zo hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 29.500 bestaande woningen een nieuwe eigenaar gekregen, dit is iets meer dan het jaar ervoor. We merkten dat, waar het normaal gesproken tijdens het eerste kwartaal van het jaar altijd wat rustiger is qua verkopen, er weer veel meer kijkers op een huis afkomen. Ook het aantal mensen dat besluit te bieden op een huis neemt weer toe. 

Krap aanbod zorgt voor stijging van de prijs

Zoals aangegeven zorgt het krappe aanbod dat de huizenprijzen weer stijgen, nadat we allemaal hebben gezien dat ze in 2022 en 2023 juist wat zijn gedaald. Dit kwam toen door de forse stijging van de hypotheekrente. Inmiddels is de tijgende lijn weer ingezet, al enkele kwartalen zijn de prijzen hoger dan een jaar eerder. De stijging is te zien bij alle typen huizen of je nou kijkt naar een tussenwoning, een hoekhuis, appartement of een vrijstaand huis. 

De enige oplossing om de krapte op de markt weg te nemen, is het vergroten van het aanbod. De NVM pleit daarom voor meer nieuwbouwhuizen, maar ook voor het ombouwen van kantoren of het splitsen van woning. Echter lijkt dit door alle voorwaarden en eisen die er gelden niet zo gemakkelijk te gebeuren. 

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning en zie jij soms door de bomen het bos niet meer? Onze makelaars helpen jou graag bij het vinden van een nieuwe woning. Wil je meer weten? Plan dan een vrijblijvende en gratis kennismaking met ons in. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Waarom het kan lonen je hypotheek over te sluiten


Wanneer je een hypotheek hebt, is het begrijpelijk dat je…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Wat mag een aankoopmakelaar wel en niet vertellen over het onderhandelingsproces


Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, is…

Lees verder..
×