JIP!

De familiehypotheek als alternatief voor de afgeschafte jubelton

Door JIP makelaars

Met de afschaffing van de jubelton lijken de mogelijkheden om als ouder bij te springen in de financiering van een woning voor je kinderen verleden tijd. Toch zijn er nog altijd fiscaal interessante alternatieven om als ouder je kind financieel te ondersteunen bij de aanschaf van hun eerste woning. Eén van deze alternatieven is de familiehypotheek.

Rente

Een familiehypotheek is in de basis hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen leen je bij deze vorm van hypotheek geld bij familie en niet bij de bank. Als ouder ontvang je vervolgens rente van je kind. Het grote voordeel voor de ouder is dan ook dat hun spaargeld op deze manier meer oplevert dan wanneer het op de bank staat.

Een bank mag tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning aan hypotheek uitgeven. Stel dat je kind het gekochte huis ook nog wil verbouwen, dan kun je dit als ouder financieren met een familiehypotheek. Jouw zoon of dochter hoeft dan geen eigen geld te hebben of te investeren, maar leent dit van jou.

Overeenkomst

Besluit je als familie geld (uit) te lenen? Dan moet de afgesloten lening wel in een getekende overeenkomst worden vastgelegd. In deze overeenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de lening. Denk hierbij aan afspraken over de aflossing en de rente die jouw zoon of dochter gaat betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Als jouw kind gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek, dan dient de rente die jullie afspreken nagenoeg gelijk te zijn met de op dat moment geldende gemiddelde rente onder dezelfde omstandigheden bij een gewone hypotheek. Je mag als ouder best een hogere of een veel lagere rente vragen aan je kind maar dan is de kans groot dat deze niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek. Hiermee vervalt dan ook het belastingvoordeel.

Naast de eisen die worden gesteld aan de hoogte van de rente, moeten ook de voorwaarden voldoen aan de eisen die worden gesteld om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Ben je hier niet helemaal zeker van, dan kunnen een hypotheekadviseur, notaris of de belastingdienst jou helpen aan de juiste voorwaarden en rentestanden. 

Schenken

Als ouder hoef je geen belasting te betalen over de rente die je van jouw zoon of dochter ontvangt. Daarnaast mag je als ouder het bedrag dat je kind aan aflossing en rente betaalt ook jaarlijks schenken. Houd bij deze schenking wel rekening met de hoogte van het maximale bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag schenken. Voor 2023 is dit bedrag € 6.035 (in 2022 was dit € 5.677).

Risico’s

Voordat je als ouder de familiehypotheek inzet, is het goed na te denken over de risico’s. Je moet het bedrag natuurlijk wel kunnen missen. Is het bedrag bedoeld voor je ‘oudedag’, weet dan wat voor consequenties het heeft door hier een (groot) deel van uit te lenen. Denk ook na over de risico’s wanneer je kind de rente niet meer kan betalen of de hypotheek niet kan aflossen.

Het zou kunnen dat de bank besluit om geen hypotheek meer uit te keren, omdat de lening die jullie kind bij jullie heeft afgesloten meetelt in de totale schuld. Hierdoor kan de bank tot de conclusie komt dat het inkomen niet toereikend is om beide leningen te financieren en de bank daarmee een te groot risico loopt.

Wil je hier graag meer over weten? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. De adviseurs van JUIST Hypotheken adviseren je graag. Neem gerust vrijblijvend contact op via 085-3035892.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×