Deze website maakt gebruik van cookies.
of meer informatie
JIP!

Een woningtaxatie: wat is dat nou eigenlijk?

Door JIP makelaars

Je huis laten taxeren. Er zijn verschillende momenten waarop je dit laat doen. Bijvoorbeeld bij het verhogen of oversluiten van je hypotheek, maar ook bij het verkopen of aankopen van je woning. Maar hoe gaat het eigenlijk in z’n werk zo’n taxatie?

De taxateur

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Je kunt er zelf één regelen, maar je kunt ook ons inschakelen. Wij zijn als taxateur actief in verschillende regio’s, zoals Groningen, Hoogeveen, Kampen, Zwolle, Wijhe en Nieuwleusen. Schakel je onze hulp in? Dan kun je ervan uitgaan dat je een goed en gevalideerd rapport van ons ontvangt. Laat je een taxatie uitvoeren voor de financiering of verbouwing van een huis? Dan ben je verplicht de taxatie te laten uitvoeren door een taxateur die voldoet aan specifieke eisen. De kwaliteit van het taxatierapport moet dan zijn beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Wij zijn als JIP makelaars aangesloten bij het NWWI. 

Het taxatierapport

Wanneer jij een taxatie aanvraagt zal de taxateur een afspraak maken om de te taxeren woning te bezoeken. Nadat de taxateur in de woning is geweest wordt een taxatierapport opgesteld. Dit rapport vertelt je uiteraard wat de geschatte waarde van de woning is. Voor jou waarschijnlijk de meest interessante informatie. Het rapport beschrijft echter ook een aantal andere aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de staat en het onderhoud van de woning, de inhoud en de oppervlakte en de functionele indeling. Maar ook de constructie van de gebruikte materialen en de mate van isolatie en energiezuinigheid. De taxateur kijkt vervolgens ook naar de ligging van de woning, het bestemmingsplan, de bodemgesteldheid (vervuiling) en de marktsituatie. Al deze factoren zijn bepalend voor de uiteindelijke waardebepaling.

Kosten van de taxatie

Een taxatie is niet gratis. De kosten die bij de taxatie komen kijken zijn voor eigen rekening en verschillen per taxateur. De ene taxateur berekent een vast bedrag per taxatie, ongeacht het getaxeerde bedrag. De andere taxateur vraagt een percentage van het getaxeerde bedrag. Bij de een weet je dus vooraf waar je aan toe bent, bij de ander is het hopen dat het meevalt. Bij JIP makelaars maken we gebruik van een vast bedrag, zo weet jij van te voren waar jij aan toe bent. Wil je weten wat een taxatie bij ons kost? Neem dan contact met ons op via 085 065 6959, stuur een mailtje naar info@jipmakelaars.nl óf dien direct jouw aanvraag in via onze website.

De kosten voor het taxatierapport bestaan standaard uit: 

  • Het tarief voor de taxateur
  • Kadasterkosten
  • Gemeentelijke leges
  • Validatie van het rapport (indien nodig)
  • Btw van 21% op het totaalbedrag

Je kunt een taxatie dus om meerdere redenen aanvragen. Wil je je huis verkopen, dan is een taxatie een mooie manier om de richtlijn voor de verkoopprijs te bepalen. In dat geval hoeft het taxatierapport niet gevalideerd te worden. Heb je het nodig voor je hypotheek, dan is validatie wel noodzakelijk.

Wij helpen je graag verder bij het opstellen van jouw taxatie. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Bel ons op 085 065 6959!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Tjedde Kleine Door Tjedde Kleine

Wat betekent de daling van de huizenprijzen voor mij?


De trend van de dalende huizenprijzen zet door, dit zien…

Lees verder..
Tjedde Kleine Door Tjedde Kleine

Kan ik nog onder een getekende hypotheekofferte uit?


Je bent druk bezig met het zoeken en kopen van…

Lees verder..
×