JIP!

Courtage: vaste prijs of een percentage? Wat kies jij?

Door JIP makelaars

Wanneer je jouw huis wilt verkopen en hiervoor een makelaar inschakelt, dan zijn hier altijd kosten aan verbonden. Dit wordt in de wereld van de makelaars de courtage genoemd. Omdat de courtage vaak gaat om een redelijk groot bedrag is het verstandig om je vooraf goed te laten informeren.

Veel makelaars bepalen de courtage aan de hand van een percentage van de verkoopprijs, maar er zijn ook makelaars die werken met een vast tarief. Hierbij staan voorafgaand aan het verkoopproces alle kosten die jij moet betalen al vast. Maar wat is nou daadwerkelijk voordeliger voor de verkoper? Kun jij het beste kiezen voor een courtage op basis van een percentage van de verkoopprijs of voor een vast tarief?

Courtage op basis van een vast tarief

Wanneer een makelaar werkt met een vast tarief houdt dit in dat de makelaar van tevoren met jou afspreekt wat de verkoop van jouw huis je gaat kosten. Dit bedrag staat vooraf vast en is niet afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs. Het voordeel voor jou als verkoper is dat jij van tevoren weet wat jij voor het hele proces moet betalen en dat jij achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Toch kunnen er ook nadelen zitten aan het hebben van een vast tarief. Mocht de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning tegenvallen, dan moet je nog steeds hetzelfde bedrag betalen. Het kan dus zijn dat je uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je een percentage had afgesproken.

Daarnaast is het belangrijk dat je bij het afspreken van een vast tarief goed kijkt welke diensten er allemaal onder vallen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat niet alle diensten vallen onder het afgesproken tarief en dat je achteraf nog voor extra diensten moet betalen. Hierbij kun je denken aan opstartkosten, promotiekosten of bijvoorbeeld de kosten voor het opstellen van een energielabel. Vraag daarom van tevoren altijd welke kosten er onder de vaste prijs vallen en welke extra kosten je eventueel nog kunt verwachten. Zo voorkom je dat jij achteraf met een veel hogere rekening komt te zitten, dan dat je vooraf had verwacht.

Courtage op basis van een percentage

Veel makelaars hanteren bij het vaststellen van hun courtage een percentage van de verkoopprijs van jouw woning. Dit betekent dat wanneer jouw huis voor een hoge prijs wordt verkocht jij meer courtage betaald dan wanneer de verkoopprijs lager is. Je weet dus bij de uiteindelijke verkoop wat jij aan de makelaar moet betalen voor zijn geleverde diensten.

Wanneer jij kiest voor een courtage op basis van een percentage dan is het verstandig om vooraf na te vragen welke diensten onder de courtage vallen. In veel gevallen rekent een makelaar naast de courtage namelijk ook nog opstartkosten of promotiekosten. Sommige makelaars hanteren een relatief laag courtagepercentage, maar stellen daartegenover dat ze een bonus ontvangen wanneer ze je woning boven de vooraf ingeschatte verkoopprijs verkopen. Een extra hoge verkoopprijs levert in dit geval zowel jou als de makelaar wat op. De makelaar zal zich hier dus extra voor inspannen, maar daarvoor betaal je mogelijk ook meer makelaarskosten.

Welke vorm van courtage is de beste keuze?

Voor welke vorm van courtage je kiest, is natuurlijk geheel aan jou. Wil je van tevoren weten waar je aan toe bent? Dan kun je het beste kiezen voor een makelaar die een vast tarief hanteert. Wil je liever betalen voor de prestaties van de makelaar? Dan kun je het beste kiezen voor een courtagepercentage.

In beide gevallen is het belangrijk dat je je van tevoren goed laat informeren over de eventuele bijkomende kosten. Zo kom jij aan het eind van het proces niet voor vervelende verassingen te staan.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×