JIP!

Bezichtigingen? Zo doe je ze zelf!

Door JIP makelaars

Zelf je huis verkopen met de kracht van een JIP makelaar. Het kan met ons JIJ pakket en ons JIP & JIJ pakket. Bij deze pakketten verzorg je zelf de bezichtigen, hét leukst onderdeel van je huis verkopen. Maar waar moet je tijdens deze bezichtigingen nou rekening mee houden? Hoe bereid je jezelf het beste voor en wat moet je doen, maar vooral ook laten? Met onze 10 tips ben jij zeker weten goed voorbereid!

Tip 1:  Wie is er thuis en wie vooral niet?

Zorg ervoor dat het tijdens de bezichtigingen niet te druk is in huis. Kinderen en huisdieren kun je op het moment van de bezichtigingen beter ergens anders onder brengen. Zo voorkom je dat je puberzoon na een nacht stappen met een kater door het huis loopt of dat de hond vanuit de tuin een dikke veeg modder in de woonkamer achterlaat. 

Tip 2:  Opgeruimd staat netjes

Afwasborstels, vieze vaat, rond slingerend speelgoed, zorg dat voor de bezichtiging het huis netjes opgeruimd en schoon is. Een eerste indruk krijgen potentiele kopers maar één keer en je wilt dat deze goed is. Zo heb je gelijk al een streepje voor bij de rest van de bezichtiging. 

Tip 3:  Warm welkom

Zorg voor een warm welkom. Geef mensen direct een hand bij de deur. Laat merken dat je het leuk vindt om ze te zien en wees geïnteresseerd. Potentiele kopers komen de sfeer in huis proeven en deze sfeer wordt mede door de gastheer/gastvrouw bepaald.

Tip 4: Blijf niet hangen

Loop nadat je de gasten hebt welkom geheten gelijk door naar de warme woonkamer en blijf vooral niet hangen in de hal. In de woonkamer kun je kennismaken, terwijl de gasten alvast kunnen wennen aan de sfeer in huis.

Tip 5: Pitch

Start de bezichtiging altijd met een kleine pitch over je huis. Noem het bouwjaar, vertel over de belangrijkste details en geef aan welk gevoel het huis jou geeft en waarom je er met veel plezier gewoond hebt.

Tip 6: Geef de ruimte

Geef mensen de ruimte om zelf door de woning te lopen. Zo kunnen ze zelf rondkijken, overleggen en voelen hoe de woning aanvoelt. Vindt je het toch niet zo prettig om de bezoekers alleen over de boven verdieping te laten lopen? Loop dan boven met ze mee, en laat ze de woonkamer, keuken en tuin zelf bezichtigen. Daarnaast is het erg leuk als je wat kunt vertellen over de woning, maar overdrijf niet.  Praktische informatie is welkom, maar vertel niet teveel over privézaken.

Tip 7: Vertel altijd de waarheid

Je hebt als verkopende partij een meldingsplicht. Mankeert er iets aan het huis? Dan ben je verplicht dit te vertellen. Denk dan aan de lekkage in de badkamer of de lichte houtrot in de kozijnen. Geef nooit garanties. Twijfel je of het verstandig is iets wel of niet te zeggen? Verwijs de bezoekers dan door naar ons, wij zijn er namelijk voor om de lastige vragen te beantwoorden.

Tip 8: Laat je bezoekers zich thuis voelen

Wil je je bezoekers nog meer thuis laten voelen? Biedt ze een kopje thee of koffie aan, laat ze ergens zitten zodat ze kans krijgen om te voelen hoe het is om in dit huis te wonen. Zijn de bezichtigingen aan het einde van de dag? Dan kun je natuurlijk ook een glaasje wijn, bubbels of frisdrank schenken om de gezelligheid te van de woning te benadrukken.

Tip 9: Praat niet over geld

Vind je het moeilijk om over geld te praten tijdens de bezichtigingen? Doe dit dan ook vooral niet. Verwijs de bezoekers naar de makelaar. Wij zijn er immers om dit van je over te nemen. Je bent echt niet de enige die het vervelend vind om hier over te praten.

Tip 10: Blijf rustig

Is de bezichtiging voorbij en denk je dat de bezoekers enthousiast zijn? Geef hen de juiste contactgegevens mee zodat zij weten met wie zij contact op moeten nemen voor het doen van een bod. Verwacht je een bod, maar komt deze toch niet? Het kan zijn dat de kijkers zich tijdens de bezichtiging enthousiaster voordeden dan dat zij daadwerkelijk waren. Laat je hierdoor niet direct uit het lood slaan, ook voor jouw huis komt er een koper.  

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×