JIP!

Alles wat jij moet weten over het biedlogboek

Door JIP makelaars

Per 1 januari 2023 zijn wij als makelaar verplicht gebruik te maken van een biedlogboek. Dit houdt in dat wij onze bieders en koper inzicht moeten kunnen geven in de gedane biedingen op een huis. Dit heeft als doel meer transparantie te geven gedurende het koopproces en het vertrouwen onder huizenzoekers te vergroten.

Maar wat houdt zo’n biedlogboek nou eigenlijk in? Wij geven je er graag meer informatie over.

Anoniem

Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin alle biedingen genoteerd worden die op de woning zijn gedaan. Deze biedingen worden anoniem opgeslagen en bevatten naast de hoogte van het bedrag ook het tijdstip van het bod, de eventuele voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en de persoonlijke boodschap van de bieders zijn niet zichtbaar in het biedlogboek.

Bestaande bouw

Het biedlogboek moet worden ingevuld bij de verkoop van iedere woning of ieder appartement, ook bij stille verkoop. Daarnaast moet de koper en/of de verkoper een particulier zijn. Het gaat in dit geval alleen om bestaande bouw. Het biedlogboek is niet van toepassing op nieuwbouw, recreatiewoningen, garageboxen, bedrijfspanden, bouwkavels en objecten zonder woonbestemming.

Brancheorganisatie

Zodra de verkoop van een woning definitief is, dus wanneer de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen, kun je de verkoopmakelaar verzoeken om het biedlogboek in te zien. Dit kan alleen als je een bod uitgebracht hebt op, of koper bent van de betreffende woning.  

Houd er ook rekening mee dat het biedlogboek vooralsnog alleen verplicht is voor makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie, zoals bijvoorbeeld de NVM.

Vertrouwen in het koopproces

Het biedlogboek draagt bij aan het geven van inzicht aan de koper in het gunningsproces. Het biedlogboek moet het vertrouwen in het koopproces, dat door de overspannen huizenmarkt flink is gedaald, langzaam laten herstellen.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×