JIP!

De woningmarkt leeft weer op!

Door JIP makelaars

Afgelopen donderdag presenteerde onze branchevereniging de NVM de nieuwe woningmarktcijfers van het afgelopen tweede kwartaal. Er zit weer beweging in de markt blijkt uit de cijfers. Makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 20% meer woningen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de mediane verkoopprijs steeg dit kwartaal met 2,8% naar 410.000 euro. Het aantal woning dat te koop werd gezet steeg met 29% ten opzichte van het afgelopen kwartaal. 

Ook bij JIP makelaars merken we dat de markt weer opleeft. Waar het verkopen en aankopen van huizen in het eerste kwartaal wat stilviel, merken we nu dat mensen weer vertrouwen hebben. De hypotheekrente stabiliseert, de economie en loonontwikkelingen zorgen ervoor dat kopers weer stappen durven zetten op de woningmarkt. We merken dat woningen die we aanmelden sneller een nieuwe eigenaar vinden en ook bij woningen die al wat langer te koop staan merken we dat de aanloop weer toeneemt. Ook het overbieden is weer terug van weggeweest, waar in het eerste kwartaal woningen vaker rondom de vraagprijs verkocht werden, merken we nu dat er weer overboden wordt. Huizen worden steeds vaker weer boven de vraagprijs verkocht. 

Gevolgen voor de verkoper

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de verkoper van een woning? Twijfelde jij nog of je je woning nu te koop moest zetten? De signalen hierboven wijzen erop dat het een goed moment is om je woning in de verkoop te zetten. De vraag naar huizen is op dit moment nog steeds hoger dan het aanbod in huizen en de prijzen lijken voorzichtig weer wat in de lift te zitten.

Gevolgen voor de koper

Hoe moet jij als koper tegen deze ontwikkelingen aankijken? Is het voor jou op dit moment nog een goed moment om een woning te gaan kopen? De prijzen van woningen zijn tijdens het eerste kwartaal flink gedaald, ondanks dat er weer meer wordt overboden liggen de prijzen nog niet zo hoog als voorheen. Daarnaast zijn de huidige loonontwikkelingen, de economie en de stabiele hypotheekrente goede redenen om nu over te gaan tot het kopen van een huis. 

Voorspelling

Hoe de huizenmarkt zich gaat ontwikkelen blijft altijd gissen, vorig kwartaal dachten we dat de prijzen de komende tijd zouden blijven dalen, nu spreken we alweer voorzichtig van een opleving en licht stijgende prijzen. Wanneer de hypotheekrente stabiel blijft, de loon- en economische ontwikkelingen positief blijven, zal ook de huizenmarkt weer verder aantrekken. 

Loop jij rond met vragen over het verkopen of aankopen van een woning en kun jij wel wat advies gebruiken?  Wij helpen je graag. Dankzij onze kennis en expertise kunnen wij je meer vertellen over welke invloed de huidige markt heeft op jouw situatie en de verwachtingen die je mag hebben. Neem voor een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×