JIP!

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt?

Door JIP makelaars

Het kan je niet ontgaan zijn in de afgelopen jaren, de huizenprijzen zijn flink gestegen. Er waren zelfs uitschieters met een gemiddelde stijging van wel 20% in één jaar. Iedereen begrijpt dat extreme prijsstijgingen niet gezond zijn en dat dit een keer ophoudt. De woningmarkt lijkt nu definitief tot rust te komen, zo blijkt uit recente NVM cijfers over het vierde kwartaal 2022. De gemiddelde huizenprijs ligt 3,7% lager ten opzichte van het derde kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden zijn de huizen gemiddeld 6,4% goedkoper geworden.

Dus de krapte op de woningmarkt is opgelost?

Dat is helaas nog niet het geval. De huidige prijsdalingen staan natuurlijk nog in schril contrast met de extreme stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. Bovendien is 45% van de verkochte woningen in het vierde kwartaal boven de vraagprijs verkocht. Aan de andere kant is het woningaanbod in een jaar tijd meer dan verdubbeld en duurt het 7 dagen langer voordat een huis verkocht is. We kunnen in ieder geval concluderen dat de extreem verhitte markt wel verleden tijd lijkt. We zien dat de koper weer wat meer keuze heeft en met meer rust een ruimte op zoek kan gaan naar zijn droomhuis. 

Hoe gaan de prijzen zich ontwikkelen in 2023?

Er zijn regelmatig banken en economen die zich wagen aan voorspellingen over hoe de huizenprijzen, het woningaanbod en de hypotheekrente zich zullen ontwikkelingen. Deze voorspellingen lopen vaak nogal uiteen en zijn gebaseerd op ontwikkelingen in de economie. In de praktijk blijkt dat de voorspellingen van de economen ook wel eens anders kunnen uitpakken. Bij bijvoorbeeld een verdere sterke stijging van de hypotheekrente kunnen de huizenprijzen juist veel harder zakken dan verwacht. Dat zou ook kunnen bij een verdere verslechtering van de economie. Telkens weer blijkt dat niemand een glazen bol heeft waarmee de ontwikkelingen op de woningmarkt voorspeld kunnen worden. Er zijn teveel afhankelijkheden en de woningmarkt heeft nu eenmaal haar eigen dynamiek.

Er blijft een tekort aan woningen

Volgens onderzoeksbureau Atlas Research was er in juni 2022 een tekort aan woningen van 390.000. Daar komt nog bij dat de verkoop van nieuwbouwwoningen fors daalt, namelijk 46% minder in het vierde kwartaal 2022 ten opzichte van het vierde kwartaal 2021. Hieruit blijkt wel dat er een groot tekort is aan woonruimte. Deze krapte zal ervoor zorgen dat de vraag naar woningen groot blijft. Dat wil nog niet zeggen dat de huizenprijzen blijven stijgen, maar hier blijkt wel uit dat het kopen van een huis een verstandige keuze is. Kijken we naar de alternatieven, zoals het huren van een huis, dan zien we dat er ook aan (betaalbare) huurwoningen een schreeuwend tekort is.

Wat is nu verstandig om te doen?

Hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen is niet te voorspellen, maar het verleden heeft ons geleerd dat investeren in een woning op lange termijn een verstandige beslissing blijft. We komen nu in een meer stabiele markt terecht waarin we kansen zien voor zowel kopers als verkopers. Om jouw kansen optimaal te benutten, is het juist nu belangrijk om een makelaar in te schakelen. Als verkoopmakelaar zorgen wij ervoor dat jouw huis de rode appel wordt in de kist met groene appels. Zijn wij jouw aankoopmakelaar, dan doen wij er alles aan om jouw droomhuis tegen de best mogelijke prijs en voorwaarden voor je aan te kopen. 

Loop jij rond met vragen over het aankopen of verkopen van jouw huis in deze veranderende markt? Ben je benieuwd wat jouw huis nu waard is? Of heb je een andere vraag voor onze makelaars of hypotheekadviseurs? 
Wat je vraag ook is, wij helpen je graag verder! 

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×