JIP!

Wat betekent de daling van de huizenprijzen voor mij?

Door JIP makelaars

De trend van de dalende huizenprijzen zet door, dit zien we ook terug in de cijfers van afgelopen kwartaal. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor jou? Moet je nu juist wel of niet jouw huis verkopen? Heb je nu meer of minder kans op een leuk huis? De daling van de huizenprijzen heeft voor iedereen andere gevolgen, omdat natuurlijk iedere situatie anders is. Toch kunnen wij er het volgende over zeggen.

Oorzaak dalende huizenprijzen

Wat veel mensen zich afvragen is waarom de huizenprijzen eigenlijk dalen. Dat heeft op dit moment vooral te maken met de stijgende hypotheekrentes. Door het stijgen van de rente, kun je onder dezelfde omstandigheden minder hypotheek krijgen dan een jaar geleden. Dit houdt weer in dat we minder kunnen betalen voor eenzelfde woning als een paar maanden eerder en dat heeft dan weer invloed op de hoogte van de vraagprijs. Door deze ontwikkelingen worden kopers onzeker, waardoor zij langer doen over het maken van een beslissing.

Gevolgen voor de koper

Je zou verwachten dat kopers nu profiteren van de dalende prijzen. Echter is dat niet per se het geval. Door het stijgen van de rente hebben kopers namelijk niet veel meer financieringsruimte dan toen de prijzen voor dezelfde woning een stuk hoger lagen. Door de lage rente van destijds, kregen kopers meer hypotheek en konden zij meer betalen voor een huis. Een groot voordeel voor de koper is dat er weer meer ruimte is voor onderhandelingen.

Gevolgen voor de verkoper

Het grote voordeel voor de verkopers in deze markt is dat wanneer jij een woning hebt in een prijsklasse die interessant is voor starters, deze snel zal verkopen. Starterswoningen zijn namelijk de nieuwe “zoete broodjes” in de markt. Woningen met een vraagprijs hoger dan 5 ton staan nu over het algemeen langer te koop dan voorheen. Door de forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren, hebben de meeste verkopers nog altijd een goede overwaarde. Daarmee is het nog altijd een gunstige markt om te verkopen. Alleen voor verkopers die tijdens de oververhitte woningmarkt een woning hebben gekocht en deze nu weer willen verkopen, pakt het nu nadelig uit. De kans is groot dat hun woning nu ‘onder water’ staat. Zij hebben er destijds meer voor betaald dan dat ze er nu voor krijgen.

De voorspelling

Of de huizenprijzen verder blijven dalen is en blijft altijd een beetje gissen. De voorspelling is wel dat de huizenprijzen nog zeker tot eind dit jaar blijven dalen. Vanaf dat moment zal het weer gaan stabiliseren. Dit zal gebeuren wanneer de hypotheekrentes niet verder stijgen. Te verwachten is dat huizenprijzen in de Randstad als eerste zullen stabiliseren, waarna de kleinere steden in de rest van Nederland zullen volgen. Zolang de prijzen in de Randstad blijven dalen, zal dit ook zo zijn voor de prijzen in de rest van het land.

Ons advies

Wil jij meer weten over de huidige situatie op de woningmarkt? Wil je weten wat jouw huis nu waard is? Ben jij van plan om een huis te kopen of te verkopen? Wij helpen je graag. Dankzij onze kennis en expertise kunnen wij je exact vertellen wat de situatie op de markt nu is en welke verwachtingen je als koper of verkoper mag hebben. Neem voor een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×