JIP!

Afschaffen salderingsregeling zonnepanelen voorlopig van de baan

Door JIP makelaars

Goed nieuws voor de eigenare van zonnepanelen. De salderingsregeling wordt voorlopig nog niet afgeschaft. Het wetsvoorstel waarin staat dat de regeling vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd, krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. Dus voorlopig kunnen de eigenaren van zonnepanelen nog steeds voordeel behalen uit de door hen aangeschafte panelen. 

Onbetaalbaar 

BBB en Groen Links/PvdA, de twee grootste partijen in de Eerste Kamer, geven aan tegen het wetsvoorstel te stemmen. Zij hadden, samen met JA21, de Partij voor de Dieren en de SP, eerder in de Tweede Kamer al tegengestemd en ook nu in de senaat geven BBB en Groen Links/PvdA aan geen voorstander te zijn van het afschaffen van de salderingsregeling. Gevreesd wordt dat de afschaffing bijdraagt aan het onbetaalbaar maken van de zonnepanelen voor de huishoudens die minder te besteden hebben. 

Vol stroomnet 

Aan de andere kant zegt demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie), voorstander van de afschaffing, dat met het aanhouden van de salderingsregeling de overheid incidenteel 2,8 miljard euro en structureel 171 miljoen euro misloopt. Een ander bezwaar van de huidige regeling is dat het stroomnet volloopt. Het zou beter zijn de te veel aan opgewekte elektriciteit binnen het eigen huis te gebruiken en niet terug te leveren. En hoewel het afschaffen van de regeling aan de ene kant voor verdeeldheid zorgt als het gaat om het kunnen bekostigen van zonnepanelen, levert de salderingsregeling nu ongelijkheid op voor de mensen die geen zonnepanelen hebben. Zij draaien namelijk op voor de kosten die het overvolle energienet met zich meebrengt, maar profiteren tegelijkertijd niet van de gunstige regeling. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2024: De gekte op de woningmarkt is terug


Wie al enige tijd op zoek is naar een nieuw…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Sparen voor het kopen van een woning


Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren…

Lees verder..
×