JIP!

Kan ik nog onder een getekende hypotheekofferte uit?

Door JIP makelaars

Je bent druk bezig met het zoeken en kopen van een nieuw huis. Dan is één van de belangrijkste zaken dat je ook daadwerkelijk weet wat jij aan je nieuwe huis kunt uitgeven. Je hebt voor het kopen van jouw woning een hypotheek nodig. Daarna kun jij een woning zoeken die past bij jouw hypotheek. Maar stel dat je hypotheek al helemaal rond hebt, maar de koop van de woning gaat onverwachts niet door. Wat gebeurt er dan met je hypotheek?

Intentie

Met het tekenen van de hypotheekofferte heb je nog niet getekend voor de aankoop van je nieuwe woning. Dat zijn twee verschillende dingen. Met het afsluiten van een hypotheek heb je echter wel de intentie om een woning te kopen en misschien heb je zelfs al iets op het oog. Tussen het tekenen van de hypotheekofferte een de daadwerkelijke sleuteloverdracht – het moment waarop de hypotheek ingaat – zit nog best wat tijd. En in die tijd kan er nog veel gebeuren. Het kan dan voorkomen dat de koop van de woning niet doorgaat. Of dat je überhaupt geen woning meer wilt kopen. 

Annuleringskosten

Zodra je de hypotheekofferte hebt geaccepteerd en je wilt er toch van afzien, krijg je te maken met annulerings- of verlengingskosten. Op het moment dat jij de offerte van de hypotheekverstrekker hebt geaccepteerd, gaat deze ervan uit dat je gebruik gaat maken van de hypotheek. Zij gaan over tot actie om jouw hypotheek te regelen tegen de voorwaarden die jullie hebben afgesproken. Wanneer jij vervolgens op de rem trapt en onder de hypotheek uit wilt, dan is het mogelijk dat de hypotheekverstrekker rente misloopt die wel was ingecalculeerd. Om die reden worden annuleringskosten gerekend op het moment dat jij aangeeft geen gebruik meer te willen maken van de hypotheek.

Situatieafhankelijk

Het is overigens niet zo dat de annuleringskosten en de voorwaarden voor iedere hypotheekverstrekker hetzelfde zijn. Houd daar rekening mee bij het uitkiezen van de partij waar jij je hypotheek wilt onderbrengen. De ene geldverstrekker rekent met een vast bedrag, terwijl een ander de hoogte van de te berekenen annuleringskosten per situatie bekijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarin een partner overlijdt of de verkoper afziet van de verkoop, maar ook een echtscheiding of het verliezen van je baan kunnen redenen zijn om geen annuleringskosten te bereken. Sommige geldverstrekkers hanteren nog een termijn waarbinnen jij de getekende offerte kunt intrekken.

Verlengingskosten

Wordt de koop uitgesteld en wil je daarmee de getekende hypotheekofferte verlengen, dan worden daarvoor verlengingskosten berekend. In de offerte wordt altijd een uiterste passeerdatum genoemd. Dat houdt in dat je voor deze datum langs de notaris moet zijn geweest om de akte van jouw nieuwe huis te ondertekenen. Dat is ook het moment dat de hypotheek definitief ingaat. Zodra je weet dat het niet gaat lukken om voor de afgesproken passeerdatum de akte te tekenen, vraag dan zo snel mogelijk verlenging aan bij je hypotheekverstrekker. Deze verlenging houdt in dat je tegen dezelfde voorwaarden en rentepercentages de offerte kan laten doorlopen. 

Mocht er iets veranderen in je situatie en heb je de hypotheekofferte al getekend? Dan is er geen reden tot wanhoop. Er zijn altijd mogelijkheden om te verlengen of er alsnog vanaf te zien.

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek? Neem dan contact op met JUIST hypotheken. In een vrijblijvend gesprek beantwoorden zij graag al jouw vragen!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2024: De gekte op de woningmarkt is terug


Wie al enige tijd op zoek is naar een nieuw…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Sparen voor het kopen van een woning


Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren…

Lees verder..
×