JIP!

Hoe vraag ik een energielabel aan voor mijn woning?

Door JIP makelaars

Alle woningen in Nederland hebben een voorlopig energielabel. Wil je jouw woning verkopen, dan is het belangrijk dat deze wordt omgezet naar een definitief energielabel. Heeft jouw woning alleen nog maar een voorlopig energielabel? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Wij lichten graag toe welke stappen je hierbij moet doorlopen.

Tot 1 januari 2021 kon je online je voorlopige energielabel omzetten naar een definitief label. Online kon je aangeven hoe jouw woning geïsoleerd was en wat je al verbeterd had. Je kon bewijs uploaden om de verduurzaming aan te tonen. Sinds 2021 kun je alleen een definitief energielabel krijgen door het thuis uitnodigen van een energieadviseur. De kosten zijn hierdoor hoger geworden, maar het vaststellen van het energielabel is nu nauwkeuriger. Hierdoor zegt een energielabel nu veel meer en is het betrouwbaarder.

Hoe is het voorlopige energielabel vastgesteld?

Sinds 2015 hebben huizen een voorlopig energielabel. In de eerste jaren na de introductie was er niet veel aandacht voor, maar door de stijgende energieprijzen heeft het nu de volledige aandacht. Het voorlopige energielabel is verstrekt aan de hand van het bouwjaar van de woning. Het voorlopige label is dus een niet onderbouwd etiket dat op jouw woning is geplakt. Een huis uit 1960 heeft een slecht voorlopig energielabel en een huis uit 2000 een goed voorlopig energielabel.

Zoek een energieadviseur

Een energieadviseur is opgeleid om te bepalen hoe energiezuinig jouw woning is. De adviseur inspecteert jouw woning op bijvoorbeeld aanwezige isolatie en controleert de duurzame maatregelen die al zijn getroffen. Ook wordt de kwaliteit van de cv-ketel gecontroleerd. De volgende stap is het vaststellen hoeveel energie benodigd is om de woning te verwarmen en om warm water uit de leidingen te krijgen. Ook let de adviseur op de ventilatie. Een energieadviseur uit jouw regio vind je via woninglabel.nl.

Kies de beste offerte en maak een afspraak

De energieadviseurs bepalen hun eigen tarieven. De verschillen kunnen groot zijn, dus ga niet voor de eerste de beste. Ga akkoord met de meest interessante offerte. De energieadviseur neemt vervolgens contact met je op en spreekt een datum met je af. Weeg bij het kiezen van een adviseur ook mee hoe snel ze een afspraak met je kunnen inplannen. Vooral als er enige tijdsdruk zit achter de ontvangst van het definitieve label.

Bereid het bezoek van de energieadviseur goed voor

De energieadviseur zal bij het bevestigen van de afspraak aangeven hoe je het bezoek voorbereidt. Het gaat dan met name om het klaarleggen van documenten van de woning, zoals bouwtekeningen. Daarnaast kun je ook de facturen van duurzame investeringen in of aan je woning verzamelen. Zoek bijvoorbeeld de factuur erbij van de later aangebrachte dakisolatie en van geplaatste zonnepanelen.

De energieadviseur bepaalt de energieprestatie en zorgt voor het energielabel

De energieadviseur maakt een rapport en bepaalt hierin de energieprestatie. De resultaten worden geregistreerd en aan de hand hiervan wordt het energielabel bepaald. Het best mogelijke label is A++++ en de minst energiezuinige huizen krijgen het energielabel G. Wil je jouw woning (verder) verduurzamen? Bespreek dan meteen met de energieadviseur welke maatregelen voor jouw woning het meest rendabel zijn. Moet je eerst isoleren of is het plaatsen van zonnepanelen de verstandigste investering? Door duurzame investeringen verlaag je de energierekening en krijgt je woning een beter energielabel. Bovendien is gebleken dat huizen met een beter energielabel beter verkopen én meer opbrengen. Kortom, reden genoeg om een energielabel voor jouw huis te regelen of te herzien.

Op deze website van Milieu Centraal vindt je meer informatie en advies over het verduurzamen van jouw huis. Wil je hier meer over weten, bijvoorbeeld over mogelijkheden om verduurzaming van jouw huis te financieren? Of wil je een energielabel aanvragen voor jouw huis? Neem dan contact met ons op, want wij kunnen dit voor je regelen!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×