JIP!

Gekte op de woningmarkt, wat nu?!

Door JIP makelaars

“Jarenlang hebben we gespaard om ons eerste huis te kunnen kopen, de kosten koper te kunnen betalen en we hebben zélfs wat gespaard om ons nieuwe huis aan te kunnen passen naar onze eigen smaak. Helaas zijn we nu genoodzaakt om als ons spaargeld in te zetten bij het overbieden. Het voelt alsof het sparen helemaal voor niets is geweest…”

De gekte slaat ook in het noorden toe

De gekte op de huizenmarkt, we hebben er de laatste tijd bijna allemaal mee te maken (gehad). Een tijd lang leek deze gekte zich te beperken tot de randstad. Voor ons in het noorden van het land ver-van-ons-bed-show. Maar helaas, ook de grote steden in het noorden, zoals Groningen, blijken vatbaar voor grote prijsstijgingen. Het gevolg? Starters op de huizenmarkt worden gedwongen om hun geluk te gaan zoeken in de kleinere dorpen rondom Groningen. Door deze ontwikkelingen zijn ook prijsstijgingen in de kleine dorpjes rondom de grote steden niet meer uitgesloten. Er is sprake van een zogeheten rimpeleffect.

Naast de extreme stijging van de huizenprijzen zien we zien we ook dat het aanbod van huizen aan het krimpen is. Door de toenemende schaarste stijgen de huizenprijzen nog harder en helaas het lijkt erop dat deze trend nog wel een tijdje aan zal houden. De maatschappelijke discussie over de ernstige situatie op de huizenmarkt is in volle hevigheid losgebarsten. Tijdens een protestmanifestatie op de Dam in Amsterdam kwam dit begin september tot uiting. De roep om de overheid in te laten grijpen wordt steeds groter. De komende tien jaar moeten er meer dan 100.000 huizen per jaar gebouwd worden om aan de vraag te kunnen voldoen en de schaarste die er nu als is weg te werken. Helaas lijkt dit door de nu bestaande stikstofregels onhaalbaar. De aankomende regering zal iets uit de hoge hoed moeten toveren om deze ontwikkelingen te stoppen.

Grote verliezers op van de huidige situatie zijn starters en alleenstaanden. Zij hebben een grote achterstand ten opzichte van tweeverdieners die al een eigen huis hebben. Het advies aan starters om een paar jaar te sparen geeft nu helaas geen garantie tot succes, het spaargeld moet in veel gevallen gebruikt worden om over de vraagprijs heen te bieden.

De vooruitzichten

Helaas verwachten wij niet dat de markt de komende tijd zal veranderen. Maar er zijn zeker een aantal dingen die jij kunt doen om jouw zoektocht naar een woning te vereenvoudigen. Om met beide benen op de grond te blijven staan en je niet volledig mee te laten sleuren door de gekte, adviseren wij om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Onze makelaars kennen de huizenmarkt in Groningen en kunnen een weloverwogen inschatting maken van wat wel en wat niet verantwoord is om op een woning te bieden.

Ben jij benieuwd naar wat wij bij JIP makelaars voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×