JIP!

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!

Door JIP makelaars

Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel dat er nog veel te verduurzamen is. Houd rekening met de kosten voor het isoleren en het plaatsen van zonnepanelen als je bijvoorbeeld een woning koopt met het energielabel C of slechter.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De energiezuinigste woningen hebben label A++++ en de minst energiezuinige woningen het label G. Als woningeigenaar ga je het liefst voor een woning met het beste energielabel, want energie is namelijk duur en wordt in de toekomst misschien nog duurder.

Wat kost het isoleren van een woning?

De hoogte van de kosten van het verduurzamen heeft veel afhankelijkheden. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je een vrijstaande woning of een rijtjeswoning hebt. Voor een tussenwoning betaal je bijvoorbeeld €1.500 voor spouwmuurisolatie en voor een vrijstaande woning ruim het dubbele. Voor het isoleren van het dak kun je de kosten laag houden door het zelf te doen, maar dat is niet altijd mogelijk. Als je het laat doen, beginnen de kosten ongeveer bij €3.000. Voor vloerisolatie zijn er te veel afhankelijkheden om daar een bedrag aan te kunnen koppelen.

HR++ glas plaatsen

Het plaatsen van goed isolerend glas kan ook een groot verschil maken voor het energieverbruik. Het kan je een besparing opleveren van honderden euro’s per jaar. Je moet wel rekening houden met een investering van minimaal €4.000. Kiezen voor triple gas is nog duurzamer, maar heeft mogelijk ook een groot nadeel. De kozijnen moeten namelijk geschikt zijn voor triple glas. Als dat niet het geval is, valt de investering veel hoger uit.

Zonnepanelen zijn veel goedkoper geworden

Een aantal jaar geleden waren er lange wachtlijsten voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Dat is niet meer het geval. Zonnepanelen zijn in vergelijking met een aantal jaar geleden ook goedkoper geworden. Je kunt nu inclusief installatie tien zonnepanelen laten leggen voor een bedrag van ongeveer €5.000 tot €7.500.

De overheid betaalt mee 

Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je subsidie aanvragen. Hoeveel subsidie je ontvangt, verschilt per verduurzaamheidsmaatregel. Lees je goed in over deze investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voordat je aan de slag gaat met het toepassen van de maatregelen. Er zijn uiteraard enkele regels en voorwaarden aan deze subsidie verbonden. Je ontvangt de subsidie na het toepassen van de verduurzamingsmaatregelen. 

Extra hypotheek

Een woning kopen met het energielabel E, F of G geeft je recht op een extra hypotheek van maximaal €20.000. Voor woningen met het energielabel C en D kun je €15.000 extra lenen. Het extra bedrag moet je wel volledig gebruiken voor het energiezuiniger maken van je woning. Dit moet je ook aan kunnen tonen.

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×