JIP!

Deze vragen stel je als je een woning gaat bezichtigen

Door JIP makelaars

Het bezichtigen van een huis is altijd spannend, maar vooral ook heel leuk om te doen. Want wie weet, misschien sta je straks wel in het huis waar je straks in woont. Tijdens een bezichtiging komen er heel veel dingen op je af, dus ga goed voorbereid op pad! 

Om je op weg te helpen hebben wij een aantal belangrijke vragen voor je op geschreven. Vergeet deze vragen niet te stellen! 

Hoe lang staat het huis te koop?

Je zal wel denken; het maakt toch niet uit hoe lang een huis te koop staat? Toch kan de duur wel degelijk van belang zijn. Allereerst omdat het je gaat helpen een passend bod te doen. Staat het huis al geruime tijd te koop, dan bestaat de kans dat de eigenaar eerder akkoord gaat met een lager bod, omdat hij van de woning af wil. Een andere reden kan zijn dat de woning minder populair is. Ga dan vooral op zoek naar de reden waarom het huis niet eerder is verkocht. Komt het door de wijk? Vertoont de woning gebreken? Of zijn er andere oorzaken?

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden? 

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden, dan is ook nu de kans groot dat hij de huidige woning snel wil verkopen. Dat kan gunstig zijn voor het bepalen van je openingsbod. Dat kan in dit geval lager zijn, dan wanneer de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en dus geen haast heeft met de verkoop. Heeft de verkoper al wel een andere woning gekocht, maar moet deze nog gebouwd worden, dan hoeft er niet persé snel gehandeld te worden. Dat kan van invloed zijn op jouw openingsbod. Vergeet daarom deze vraag vooral niet te stellen. 

Waarom wordt de woning verkocht?

Dat is zeker handig om uit te zoeken. Je zult hier niet altijd een antwoord op krijgen, maar als je dat wel krijgt dan kun je dat meenemen in jouw overweging. Voor hetzelfde geld is de reden van verkoop voor jou juist een reden om de woning wél te kopen. Probeer ook te achterhalen hoe lang de verkoper in de woning heeft gewoond. Een snel vertrek kan een rode vlag voor jou betekenen. Dit hoeft uiteraard niet.

Hoe is de buurt om in te wonen?

Ondanks dat je de buurt misschien al wel kent, weet je natuurlijk nooit wie je buren worden. Vraag gerust naar de wijk, de buren en de omgeving. Wat vond de verkoper wel prettig en wat juist niet?

Welke kosten neemt de woning met zich mee?

Voor iedere woning moeten gemeentelijke lasten betaald worden, maar ook gas en elektra. Aan het energielabel en de verkoopprijs kun je vaak al een en ander afleiden, maar welke overige kosten zijn er nog meer? Wat betaal je bijvoorbeeld aan de Vereniging van Eigenaren bij de koop van een appartement? Maar ook de onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van overweging op het moment dat je de woning wil kopen. 

Zijn er veel gegadigden?

Als je een beeld hebt bij de populariteit van de woning, weet je ook of een snelle actie gewenst is of dat je rustig kunt gaan zitten en heroverwegen. Op basis van de populariteit kun je ook besluiten om wel of geen voorwaarden op te nemen in een voorlopig koopcontract, wanneer het zover is.

Kan ik spullen overnemen?

Vloeren, rolgordijnen met de juiste afmetingen, een rails met lampen in de woonkamer. Het zijn allemaal roerende zaken van de woning die de verkoper in principe niet achter hoeft te laten. Toch kun je daar met de verkoper prima afspraken over maken. Vraag er gerust naar tijdens een bezichtiging. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die je tijdens een bezichtiging bespreekbaar wil maken. Daarom publiceren wij binnenkort voor jou een vragenlijst met vragen die jij tijdens een bezichtiging kunt stellen, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.  Interesse? Vraag hem dan bij ons aan!

Vind je het toch spannend om zelf te bezichtigen? Je kunt altijd een aankoopmakelaar van JIP makelaars in de arm nemen. Deze staat je bij tijdens het doen van de bezichtiging, maar ook bij de onderhandeling en verdere afhandeling van de aankoop van jouw huis. 

Artikel delen

Blog & Vlog

Bij JIP makelaars delen we graag onze verhalen, kennis en ontwikkelingen met jou.
Daarom schrijven wij blogs en maken we vlogs.

Nieuw
JIP! Door JIP makelaars

Een woning met een minder goed energielabel verduurzamen? Houd hier rekening mee!


Het kopen van een oudere woning heeft vaak als nadeel…

Lees verder..
JIP! Door JIP makelaars

Het kopen van een woning financieel voorbereiden


Het kopen van een woning gaat is makkelijker wanneer je…

Lees verder..
×